Valami elkezdődött

     Mint ahogyan a címben is írtam, valami elkezdődött, ami a Ladát illeti. Tavaly nyáron úgy döntöttünk nagypapámmal, hogy átírjuk a nevemre az autót. Kiderült, hogy ha családon belül, vérrokonok közötti az "adás-vétel", akkor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ezzel is spórolva az átírás költségeit. Megírtuk az adásvételit, aztán elkezdődtek a gondok.
     Első körben életet kellett lehelni a közel 8 éve (most már 9) pihenő autóba, majd átvizsgálni, hogy mekkora a baj. Először is a karosszériát néztem át. Szegény eléggé odavan, de szerkezetileg még masszív az öreg orosz technika. :) Szóval "csak" a külsőségekkel kell foglalkozni. A karosszriaelemek 95%-a már megvan, mindenből sikerült gyárit szerezni. A motorban olajat, szűrőket, gyertyákat, elosztófedelet, rotort és gyújtáskábeleket kellett cserélni, karbit takarítani, és szinte pöccre indult is. Fék volt az autón, szóval jöhetett is a próbakör. Mitagadás, egy vérszegény Polskival is körbe lehetett volna autózni, de ment és ez a lényeg. :) így nem kérdés, elkezdem rendberakni.
     Mivel a kocsi ekkor még nem volt fogalomban, így trélerrel vittem le eredetvizsgára. Rájöttek, hogy eredeti. Mondom tudom, új kora óta a családban van, erről tanuskodik a szürke forgalmija. És itt kezdődött az orbitális szopás. :) Az eredeti alvázszámot anno 36 éve nem vitték be a rendszerbe, mert úgy voltak vele, hogy a 21011 az úgyis mindnél egyforma, azt nem kell felvinni a rendszerbe, az eredetvizsgán viszont a teljes alvázszámot írták fel. Emiatt átíráskor a rendszer két külön autóként ételmezte, így nem lehetett átírni. Mondom oké, semmi gond, ott az eredetvizsga, azon ott vannak a jelenlegi, hiteles adatok, írják át a számot, aztán mehet a kocsi a nevemre. Ja,nem, azt úgy nem lehet. Kérdem én miért, az egy hivatalos dokumentum, ami az autó hivatalos, EREDETI azonosítóit tartalmazza, nem? NEM. Műszaki adatlap kell, le kéne vizsgáztatni az autót. (Ekkor mutattam egy fotót a néninek, hogy mégis milyen kocsiról lenne szó...) Felfogta, hogy az nem fog menni. Természetesen segíteni nem tudott, úgyhogy mentem az NKH-hoz, elregélve a problémámat az ottani néninek. Ő kiröhögött, hogy engem mennyire átvertek, az eredetvizsga elég az alvázszám átíráshoz, mondjuk erről nekem semmilyen hivatalos papírt nem adott. Na, irány vissza az okmányirodába egy kicsit feszültebben, így már két okos nénivel kellett megértetni magamat. Nem sikerült. Meguntam, elmentem a szomszédos város (Bátonyterenye) okmányirodájába, ahol vége értő fülekre találtam. Ott elmondták, hogy nem kell vizsgáztatni a kocsit, elég egy műszaki szemle. Oké, irány vissza az NKH-hoz. Ismét az "okos" nénihez kerültem, mondom hoznék autót mászaki szemlére. MÉ'? (Itt sejtettem, hogy baj lesz). Ismét elmondtam a sztorit, megint nem fogta fel. Kértem, hogy beszélhetnék-e a telephely vezetőjével. És igen, Ő megértette, sőt személyesen szemlézte a kocsit. Megkaptam az áhított műszaki adatlapot, így végre a nevemre került a kocsi. :)
     Na azóta eltelt 1 év, és a kocsi azóta is félig szétszedve van a garázsban, viszont egy sajnálatos dolog miatt úgy döntöttem, hogy felgyorsítom a folyamatot, és minden erőmmel azon leszek, hogy a kocsi viszonylag hamar (1-2 éven belül) újra régi fényében tündökölne.
     Ahogy anno  a Polskinál is csináltam, szeretném a Lada helyreállításának folyamatát is dokumentálni sok-sok képpel, anyázással és örömködéssel egyetemben.

     Szurkoljatok! :)       (Köszi ;) )

Kommentek

norberto

Sok sikert, és kitartást a felújításhoz! :)

Tibee

norberto #56414:
Köszi! :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!