Újra él a 800-as

Sok sok kihagyás után újra üzemképes lett a Polski a "bele való" 800-as motorral. Sok-sok átalakításon, finomításon esett át a 1.0-ás verzió, és most már kezd használható is lenni. :) Nem kell pl. megijedni emelkedőt látván, ugyanis eddig minden nagyobb emelkedő, tartós hegymenet azzal járt, hogy hallgatni lehetett a brutál csörgést a motorból. :( A fő ok, ami miatt szét lett borítva tavaly szeptemberben az a brutál olajfogyasztás volt. Az első verzió kinyírta a dugattyúkat és a gyűrűket is. Kaptak a hengerek is sajna, de nem voltak vészesek. Sokáig Bogár dugattyút kerestem hozzá, de ebben a méretben nem sikerült találni, így katalógusokból kerestem más tipusét, ami méretben megfelel. Így akadtam a Peugeot 405 2.0l-es motorjának dugattyúira. Csapszeg 22-es, magasság egyezik, tömege sokkal kisebb, egyetlen bibi csak az, hogy homorú a teteje, így csökkenti a kompressziót. Még nagy előnye, hogy csak egy seggergyűrű hornyot kellett bele marni a csapszeg seegereinek, és mehetett is be a halyére. :) Mintha alapból egy ilyen motorba tervezték volna. :)

Jelenleg 1:8,8 körül van a sűrítési arány. Tervezem, hogy ezt még kicsit feljebb emelem, de egyelőre a tesztüzemre így marad. Ami pozitív, hogy már nem dízel. :) Teljesen használható a technika. Amióta így használom, egyszer sem csörgött be, pörgősebb is, mint volt. Ami furcsa, hogy eddig a 90-100-as tempót érezhetően nem szerette, most viszont teljesen más. Hallhatóan jól érzi magát azon a fordulaton. :) Szóval egyelőre meg vagyok elégedve vele.

Extrák, amiket kapott a korábbiakon túl: Panda hengerfej Solex C30DID karbival, de Polskihoz való szívócsonkkal, egy 290-es sport veztengely, külső, cserélhető filteres olajszűrő, egyedi, zárt szelvényből készített térhálós hátfal, de az eredeti külső lemezzel, hogy ne rontsa az autó külsejét, illetve egy Lovi féle, Skoda Favorit váltótartó gumibakon alapuló motorfelfüggesztést.

Aváltó is cserélve lett, vettem Imitől egy Panda 30 váltót lesz ami lesz alapon. Kiderült, hogy belül eléggé más. :) A diffi rövidebb, ez egyes hoszabb, nagyobbak a fogai. Sajna annyi eszem nem volt, hogy a többi fokozatot is összehasonlítsam a Polskiéval, de nagyon valószínű, hogy hosszabb, mert a rövidebb diffi ellenére a kocsi nem lett lassabb. Ha bárkinek lenne valamiféle infója a Panda áttételeivel kapcsolatban, akkor az légyszi szóljon. :) Az átépítéskor kapott két új féltengelyt is, meg a Panda szimmeringes váltüfedelét. Azóta onnan sem folyik az olaj. :)

Nem volt kis meló kisakkozni, hogy mit és hogyan kéne okozni rajta, de úgy néz ki, egyelőre sikerült. :)

Itt is szeretném megköszönni a segítséget Lalinak, Sankonak, Lovinak és még sokmindenkinek, akik most nem jutnak eszembe. Nélkülük ez az egész egy alkatrész kupac lenne csak. :)


Itt pedig két kis videó:

http://youtu.be/SfhjU6fL-mk


http://youtu.be/WV20PlTc604

Kommentek

nyuszy

"seggergyűrű"? :)
Amúgy az alacsonyabb kompresszió talán pont jót tesz a kopogásos égés ellen.

Tibee

nyuszy #54812:
Persze. :) A gyomorgyűrű más néven. :D

Igazából most még kell neki úgy 200 km, utánhúzom a hengerfejet, lövök megint szelephézagot, aztán mérek benne kompressziót. Még nem döntöttem el, hogy akarok-e még szedetni belőle. Ezért van most tesztüzem. :)

Lajoska

Yeah! :) :)

Andrei

Én nem emelném tovább a kompressziót, hanem tesztelném. Ha 1-2 ezer km-en belül ezen is eltörik a csapszeg, akkor még így is sok :)

Milyen csapszeg került bele?

Karki

Sok problémamentes kilométert hozzá! :)

KG

Gratula! Végre megy a kedvenc 800-as. :)

Tibee

Lajoska #54816:
:D :D
Andrei #54817:
Úgy néz ki, nem is lesz rá szükség. :) Kicsit variáltam a karbival, és még jobban megy. :)
Csapszeg az azért tört el a múltkor, mert nem szerette, ahogy pofozza a dugattyú a hengerfejtömítést. Amúgy a Bogáré van benne lerövidítve, hogy kiadja a Peugeot dugattyúval. :) Tudod, nehogy legyen már benne olyan rész, amit alapból oda terveztek. :D
Karki #54818:
Köszi! :)
KG #54819:
Köszi! :) Kedvenc? Ez megtiszteltetés. :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!