Archívum: 2011 (7)

Tevékenységtérkép

2011.10.22. Szombat

No, rég' jelentkeztem a kicsi kocsival kapcsolatban. Igazából a KGST Party után pár nappal szétkaptam megint a motorját, mert baromi kíváncsi voltam, hogy mi a gyíkja. Végül kiderült, de erről majd később. :) Szóval szétszedés után jött egy naaaaaagy lélegzetvételnyi szünet, mert mióta nem járok suliba, valamiért lett egy csomó dolgom. Sose tudom, hogy mi, de folyamatosan megyek, ezért nem is nagyon volt idő a Kisautóra. :( Viszont a múlt héten végre ráértem, és gatyába tudtam rázni a betegeskedő 800-as motorját. :) Tehát, csak szép sorjában. Újfent belógott a hengerfejtömítés a dugattyú és a hengerfej közé, a dugó meg szépen püfölte szerencsétlent, innen a brutális kopogás, csörgés-zörgés. Ezen felhúztam magam, és elkezdtem nézegetni a gyári hengerfejtömítést, amit később rátettem egy itthon lévő alapméretes hengerre. És akkor lestem nagyot. Kicsit több, mint 1 mm-el nagyobb az átmérője a furatnak, mint a Polski hengeré, majd leesett, hogy miért. Ahogy meghúzom a hengerfejet, a zömülés miatt elkezd terjeszkedni a tömítés anyaga, ami - ha alaphelyzetben pont akkora, mint a hengerfurat - akkor benyúlik a hengerhez, és veri a dugó. Nosza, gyorsan gyártottam megint tömítéseket. összeraktam, és láss csodát, nem csörög, nem zörög. :) Igaz, az olajat még csipegeti, gondolom nem is szerette a KGST Party-ra menet a melegedést, mert szegény még hajlamos a túlmelegedésre, de most, hogy jön a tél, majd ezt még tuningoljuk olajhűtéssel, meg ilyenekkel. :) Közben lenyomtam vele egy pesti utat, amikor újfent a frászt hozta rám. :) Random módon rángatott. Végül is feljutottam vele Pestre, ahol kapott a kocsi egy csomó lájkot a forgalomban résztvevőktől, meg tőlem is, mert megérkeztünk a célra. :) Hazafelé is hazahozott, mondjuk akkor már durván berángatott, néha félre is kellett állnom... De hazahozott. Másnap átnéztem, és igen. A benzinszűrőm volt eldugulva, de úgy, hogy a levegőt se bírtam rajta átfújni... Csere, és láss csodát, nem rángatózik. Még a gyújtásommal vannak gondok, de megoldom azt is. :D És akkor az eddigi 350 km-es tapasztalatok, mióta már tetszik a moci járása. Rettenetesen erős, baromi nyomatékos és epekedve várja, hogy kapjon egy ötödik fokozatot a váltója. :) A kompresszió 10,5 bar mindkét hengerben, egyelőre egy hozzávetőleges fogyasztási adatom van, gyári karbival, 125-ös főfúvókával. 6,5-7 lityi/100km. Amúgy a KGST Party óta annyi változás van, hogy már tudom, hogy 0,3-as kipuffszelephézeg, és 0,25-ös szívószelephézag kell neki, kapott jóval magasabb hőértékű gyertyákat, alu turbinát és szelepfedelet. És asszem ennyi. Most remélem eljön az az idő, amikor már lehet élesben tesztelni, hogy anélkül, hogy attól paráznék, hogy mikor és hol robbanok le. :) Igyekszem képeket és egy videót is csinálni arról, hogy hogy gyorsul. Talán abból lehet szemléltetni, hogy milyen ereje van kb. :)

2011.08.21. Vasárnap

No, akkor blogra fel. :) Kész a kocsi! :D Szépre sikerült újfent a fényezős, lakatolós móka, ami egy külső telibe fényezésben ért véget. Meglett a műszaki is, igaz, most okmányirodás móka jön, mert új forgalmi kell, mert kitalálták, hogy a szín nem megfelelő, ami a forgalmiban van. Mindegy, evvan. :) No, de a lényeg. Belekerült a 800-asba az első 500 km-e, ugyanis megjelentünk a kicsi kocsival a KGST Partyn. :) Szegénykém beteg ugyan, de levitt, és - igaz, a végén kisebb küszködésekkel - de haza is hozott, amit mindenféleképpen pozitívumként fogok fel, hogy kibírta. :) És tudtommal először volt talin is az országba működőképes 800-as Polski, aminek külön baromira örülök. :) (Javítsatok ki, ha nem így van. :) ) És ami még nagyobb örömmel tölt el, hogy díjat is kapott az autóm. Igazából még most se nagyon fogtam fel, annyira örülök neki. :D Most jön egy motor ki, motor szét, alaposan átnéz, motor itt-ott változtatva össze, majd olajcsere móka, és reméljük, hogy abban a formájában már egészséges hangja lesz. :) És még valami: A KISPOLSKIZÁSNÁL NINCS JOBB MÓKA A VILÁGON, AZ TUTI! :D

(Én meg egy lusta, rangasz, tresznye, renyhe suttyó vagyok, mert egy képet se csináltam, csak a szememmel, de nincs az agyamon USB port, amivel össze tudnám kötni a géppel. :D )

2011.07.27. Szerda

Nohátakkor... Megvolt a nyári tali! Ismételten überfrankóra sikerült, sőt, nekem eddig ez tetszett a legjobban. :) Állati hangulat, állati társaság, állati programok. :) Egy szóval überzsír volt,sajnos csak volt. Köszönöm ezúton is a szervezőknek, hogy ilyen király hétvégét hoztak össze nekünk. :) Csak így tovább. Nem véletlenül nem a Kispolskival voltunk, ugyanis Őfensége itthon közben egy kis wellnessen vett részt, ami kicsit ugyan elhúzódott, ezért nem pihente ki magát a taliig, viszont mostanra igen. :) Úgyhogy nemsoká' elméletileg jön is haza, összerakódik, és újra az utakat rója. :) Köszönöm ezt is mindenkinek, aki segített a bizti, és a kártérítéses mizériában. Nem merek neveket sorolni, mert tényleg nagyon sokan voltak, akik segítettek, és nem akarok kihagyni senkit. KÖSZÖNÖM MÉG EGYSZER! :) És, mivel a taliról mindössze 3 homályos fotót készítettem, sötétben egy félrészeg Tunyiról, meg egy fullos picsáról a háttérben, ezért képeket nem is nagyon tudok feltenni erről, csak a kocsiról, róla viszont van egy pár. :)

2011.07.17. Vasárnap

Na, azért nem ment minden olyan könnyen a motorral, mert ma azért szétkaptam. :) Láttam egy kis olajszivárgást, gondoltam akkor már megműtöm. Kicsit sokáig tartott, de eddig úgy fest, jobb lett, mint amilyen volt. Semmi szivárgás a furulyáknál sem, és a hengertalpaknál sem. Az egyes henger alatti hézagoló lemezt kicseréltem, egy másikra, ezzel pontosabban be van lőve az egyforma hengermagasság, akkor már adtam neki másik hengerfejtömítést, majd több lépcsőbe lehúztam a hengerfejet. Minden összepakol, indítóznék, csak oda vissza forgatja a főtengelyt. Biztos akksi... Hát nem. Gondolom most jött elő, hogy haldoklik az önindítóm, mert eddig a 650-es motorokat simán indította. Viszont szerintem, ha hosszabban indítóztam volna, akkor ott is befuccsol, mert ma járattam üresen, és alapból lassan is forgott, melegedett, és gyorsan esett a fordulatszáma. Nosza, akkor összeraktam kettőből egyet, és nocsak, röffen is. Ja, meg furcsállottam, hogy a visszafolyó ágból nem folyik benzin. Hát, mint kiderült, az meg el volt dugulva, ezért kapott annyi naftát. Kis pucolás, egyből nem kormol. Képeket nem csináltam, csak egy videót az indításról B.E.N.C.E.-nek. :) Külön kérésére. :)

2011.07.15. Péntek

No, úgy fest, motor már van, ami levisz minket a Nyári talira. :) Autó majd csak lesz. :) Szóval, már rég elgondolkoztam azon, hogy ki kéne próbálni egy ilyen 800-asososososos dolgot, aztán egyszer elgurult a gyógyszer, szétkaptam a mocit lesz ami lesz alapon. Sokat olvasgattam Buszos Petya és Milán blogját, Denior írását annyira nem is, de az általa készített képeket megint csak áttanulmányoztam rendesen. Aztán ment a blokk hegesztődni, főtengely köszörülődni, hengerek átalakítodni (na, ezekről van mit mesélni, mert 2 db über állapotú hengert basztak el az egyik műhelyben, és még csak arra se méltattak, hogy szóljanak). Volt nekem itthon két alapméretes, 85,5-ös hengerem tartalékba. Amiket meg elkúrtak, azok meg 86-osak voltak. Úgyhogy fogtam a két 86-os dugattyút gyűrűstül, amik tökéletes állapotnak örvendtek, és leesztergálódtak a szépen, majd a két 85,5-ös hengerrel egyetemben elmentek összefúródni. :) Végül az egész pakk, cakkumpúder elsétáltak Nyíregyházára meggyógyulni, mert a blokk hegesztése miatt kicsit elmásztak dolgok. Ezt sikeresen meggyógyították arrafelé, majd jöttek is haza. A hajtókarok mentek Vácszentlászlóra polírozódni, grammolódni egy fickóhoz, aki rally Ladákba szokott hajtókarokat csinálni. Majd végül összeraktam sok szívással, mert hirtelen semmi nem akart stimmelni semmihez, de megoldódott. :) És akkor az eltérések egy sima 650-es blokkhoz képest: -erősített blokk -centírozott, könnyített BIS főtengely 500-as lendkerék kombó -Elegant gyújtás -gyárilag könnyített vezérműkerék -egyelőre régifajta vezérműtengely -1,6-os Bogár hengerek, dugók, gyűrűk, csapszegek -átalakított, polírozott, grammolt hajtókarok -átalakított hengerfej kb. 2,2 mm síkolással (pontosan azért nem tudom, mert többször is volt síkolva, előttem is) -Lada szelepvezetők, szelepszárszimeringek -2-1 Abarth (vagy csak másolat) sportkipuff -3,5 lityis alu olajteknő -Panda 30 kuplung -Fiat 850 kuplungtárcsa -Zöld motorburkolatok :D :D És akkor akik nélkül ez az egész nem jöhetett volna létre: Norberto, Andrei, Grosso, Milán, Buszos Petya, a sok gépműhely, de legfőképpen Lali! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, a segítséget, nélkületek még csak egy rakás alkatrészkupac lenne az, ami most indítható. :)

2011.06.21. Kedd

Na, az eset óta közel 11 hónap után végre kiköltöztünk a lakatos mesterhez gyógyulgatni. :) 1-2 hét, és újra készen van a Kisautó, aztán gyííí Nyári tali! :) Csináltam pár szar képet is nagy izgalmamba, hogy közeledik megint a Kisposkizás napja. :D

2011.06.09. Csütörtök

Élek még. :) Szóval. Hála az OGy, KG műveknek meglett az utolsó hiányzó karosszériaelem is a kicsi kocsim meggyógyulásához. :) Izibe fel is telefonáltam a lakatos mestert, hogy mikor vihetem. Két variáció van. Vagy már jövőhéten, vagy másfél hét múlva, de én mindkettőnek örülök, mert akkor úgy néz ki, hogy ott leszünk a Nyári talin. Mármint Kispolskival. :) No, de visszatérve a lakatoláshoz. Nem csak a baleset nyomai lesznek eltüntetve, hanem lesz néhány apróbb módosítás is, igaz, ezek kívülről majd nem láthatóak. :) A mai napon meg fogtam, aztán szétkaptam a 'csába a gépjárművet, hogy "konyhakészen" mehessen a kúrára. :) Képek még nincsenek, de majd lesznek. :) No, és most szeretném pótolni egy hatalmas nagy hiányomat, amiről eddig azt hittem, hogy nem hiány, tehát, hogy már megtettem, de mint kiderült, mégsem, ezért majd most. :) SZERETNÉM MEGKÖSZÖNNI A HATALMAS SEGÍTSÉGET A Club126-NAK, HOGY TÁMOGATTAK. Valamint külön kiemelve, nem rangsor szerint Nyuszynak, KG-nak, Szepes Gábornak, Marczin Robinak, Plósz Gyuszinak, OGy-nak, Lalinak, Grossonak, Gabi703-nak. Pistey002-nek... Tényleg, NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!!