Ford Fusion 1.4 16V

Az autót 2010 áprilisában örököltük. Hosszú távra tervezünk vele, ezért ez a kocsi is megkap lehetőleg mindent, amire szüksége van ahhoz, hogy tartósan megbízható maradjon. Rendszáma alapján KáMFor lett a neve. :)

Legfrissebb bejegyzések az autóról

2010.08.25. Szerda

Na, asszem ez a végszó az eddigi szívásokkal kapcsolatban. Említettem a múltkor azt a vákuumszelepet, ami a kartergázt szellőzteti a szívócsőbe. Na, nem csak a kicsúszás volt a baja, hanem maga a szelep is beszart. Tegnap lementem a Ford Romhányiba érdeklődni, hogy mennyi az annyi, mert Bárdinál nincs, UNIX-ot meg nem szeressük. :) 2785 Ft, és ma reggelre meg is érkezett. Újra szétkaptam az egészet, mindent alaposan elpucoltam, és most már tényleg jónak kell lennie. Örülök, hogy csak ez a kis szar fosta össze magát, nem pedig valami drágább, komolyabb alkatrész. :) Igen, lehet szidni, hogy már 27500 km-es korában vannak nyűgjei, de valamiért nekem pont ez tetszik, hogy nem csak annyi, hogy beleülök és megyek. :) Megszerettem, na. :) Lassan olaj, olajszűrő, levegőszűrő, pollenszűrő csere, műszaki, meg ami van rajta sérülés, azt még a tél előtt rendbe kell tetetni, nehogy elkezdjen rozsdállni. :)
Tibee @ . 8 komment

2010.07.09. Péntek

No, biztos emlékeztek, a múltkoriban volt egy kis gebasz a kocsival. Na, az a takarítás után 1-2 héttel újfent előjött. Egyből megint MAP szenzor, meg fojtószelepház takarítás lett a vége. Egy pár napig megint jó volt, de egyre sűrűbben, és egyra durvábban szarakodott. Aztán egy pár napja meguntam, hogy nem lehet egyenletes sebességgel menni az autóval, mert rángat, meg lekorlátozza magát, szétkaptam az egész levegőrendszert. Illetve csak akartam, mert a nagy bontogatás közben találtam egy második kartergáz csövet, ami a motorblokk oldalából megy a szívócsőbe, a fojtószelepház után, és a MAP szenzor mellett. Innen akkor beugrott, hogy honnan is az az olajfilm. És ami a lényeg. A kertergázcső motorblokk felőli oldalán van egy vákuumszelep, egy gumi ágyban. Gondolom én ennek az lehet a szerepe, hogy alapjáraton ne koszoljon ott össze semmit, mert akkor a nagy vákuum miatt a szelep zárva tart. De itt jön a hiba, ez a szelep a gumi ágyból úgy fél centire ki volt csúszva, ergo falsot szívott. Ez akkor megmagyarázza az enyhén magas lambdát, amit mértünk rajta, és a koszolást is, mert a kisebb vákuum miatt nem zárt a szelep, ami már kisebb fordulaton is koszolt. És igen, pont a MAP szenzort, ami ezáltal szar jeleket produkált, amitől meghülyült a motor. :) De lényeg a lényeg, azóta megint jól szuperál az autó. Ma lenyomtam vele egy Salgótarján - Ferihegy - Salgótarján távot autópályán. Egyrészt nagyon élveztem a folyamatos 130-at, és rájöttem, hogy van ebben erő, mert ha odaléptem ennél a sebességnél, már gyorsult is tovább. :) Szoknom kell még ezt a kocsit. :) A fogyasztása is nagyon jól alakul. Szóval ez a kocsi is eljátszotta a szokásos hozzánk kerüléskor megszivatást, de most úgy tűnik, hogy jó kislány lesz. :)
Tibee @ . 11 komment

2010.05.07. Péntek

Igen, lehet röhögni. :)
Tegnap volt egy hosszabb túrám a kocsival Kecskemétre. Odafelé nem volt semmi gebasz, minden simán ment. Viszont visszafelé, Jásszentszarlőrickátamicsodán bevillant egy piktogramm a fordulatszámmérőben, amiről nem tudtam, hogy micsoda, mert a gépkönyv nem volt nálam, viszont frankón átállt a kocsi vészüzemmódba, a max fordulat 2500 volt, a végsebesség meg olyan 40 körül. Juhhé, mondom, ez így nagyon jó. Motort leállítottam, azt beindítottam, hogy akkor mi van. Beindult, és megint jól működött. Utána ezt eljátszotta még párszor, aztán Hatvantól minden oké volt. A sztorihoz hozzá tartozik, hogy feltűnt reggelente, hogy az alapjárat ingadozik hideg motornál, és rángat. Gondoltam, majd beviszem a suliban, amikor megyünk, aztán ránézünk a gíííppel. :) Jah, csak ezt nem várta meg. :) Szóval hazaértem, a kocsi jó, de csak idegesített, nosza, még egy próbakarika. Na, itt aztán teljesen meggajdult, először vészüzemmód, utána már a check engine lámpa is virít. Ó je. :) Holnap reggel meg kéne a kocsi. Nosza gyorsan nyomás a Fusion klub oldalára, hátha van valami infó. Közben konzultáltam Tunnnnnnyival is, hogy van-e valami ötlete, lévén, hogy kétszeres márkatárs. :) Aztán a Fusion oldalon találtam egy infót, hogy a fojtószelepházban lehet egy kis dzsuva, de egy 19000 km-es autónál nemá. Aztán de. Szétkaptam, fojtószelepház ki, és volt benne egy nem túl vastag, fekete olajos szennyeződés. Na, azt kitúrtam belőle a vérbe, hogy enni lehessen róla, de nem nagyon bíztam benne, hogy ez lesz a gond. Aztán összerakom, beröffentem, motor mintha szebben járna, egyenletesebb az alapjárat is. Akkor próbakör. Motor nem áll át vészüzembe, akárhogy próbálom, de a check engine még virít. Akkor hát belemásztam az agyába. Leállított motornál nézegettem, amiket kiír, és aszondja, nincs hibakód. Anyád. És ebben az állapotban beröffentettem, check engine lámpa elalszik, és azóta jó. Meglestem, hogy a fordulatszám hogy változik a digitális kijelzőn, de nagyon szépen tartja egyenletesen. És emiatt volt az is, hogy olyan hülye volt a gázpedál, nem lehetett finoman elindulni vele, mert kis gázadásra nem történt semmi, aztán meg hirtelen felpörgött. Na, most ilyen nincs, nagyobb baja ne legyen. :)
Tibee @ . 11 komment

2010.04.29. Csütörtök UPDATE!

No, úgy 1 hete került hozzánk egy autó. Igazából senki sem számított rá. Örülünk neki, mert mégiscsak jó, ha van a háznál egy nagyobb, hétköznapi használatú autó, ami nem is néz ki rosszul, sőt.
Na, Ő itt KáMFor. :) Egy 1,4-es 16 szelepes benzines "kisnagy" autó. 19000 km van benne, 2006-os gyártású, tehát már a ráncfelvarrás utáni példány. Egész jó vezetni, nagyon csendes, nagyon keveset is eszik, viszont baromi praktikus, jól variálható az utastere, kényelmes vezetni hosszabb távon is. A futómű az nagyon tuti, olyan, mint egy vonat, nagyon jól fekszi az utat.
Mivel pesti autó volt, és a nagyszülőktől került hozzánk, ezért van rajta pár kisebb sérülés, de egyik sem vészes szerencsére. :) Viszont, ami rosszabb, hogy egyszer kapun belül feltörték a kocsit, hogy kilopják belőle a kormány légzsákot... :@ Szerencsére a jobb elsőt nem szedték ki, azt már "kicsit" húzósabb lenne pótolni. És voltak olyan "rendesek" az elkövetők, hogy a legkisebb ablakot törték be, a kormányoszlop burkolaton meg még a csavarokat is otthagyták... Szóval, ha valaki tud olcsón légzsákot, az szóljon. :)
Sokakkal ellentétben nekem kifejezetten tetszik a formája, hogy olyan "kiskombi", és viszonylag magas az alja. Olyan, mintha lábujjhegyen állna, hogy észrevegyék a nagyok. :) Tetszik, hogy olyan aranyosan bugyuta tekintete van.
Összesítve: Szerintem nagyon jól megleszünk hosszú távon. :) Annyi tervem van vele, hogy a rajta lévő hibákat kijavítjuk, és egyszer majd kap egy vonóhorgot és 4 szép alufelnit. :) És ért ma egy érdekes dolog. Azt már-már megszoktam, hogy a Polskisok időnként inetek maguktól, de legalábbis visszaintenek, ha villantok, de ma 2 Fusionos is intett. :) Ez olyan furcsa volt nekem, de mindenképp jó. :)
Az pedig külön öröm, hogy innentől kezdve nem kell a Póckit napi használatban gyilkolni, és a Ladát sem kell majd ugyanígy használni, ha egyszer elkészül. :)

Update: Ma megvolt a légszűrő csere. Elég koszos volt már, úgyhogy bőven ráfért a csere. :) Olajat nem cserélek, mert 4000 km-el ezelőtt volt benne cserélve. És ezt onnan tudom, hogy én cseréltem. :P :D
Tibee @ . 13 fotó . 30 komment